
نقد گفتمان سلفی: مورد ابن تیمیه
درباره این کتاب
«نقد گفتمان سلفی: مورد ابن تیمیه» اثری مهم در حوزه مطالعات اسلامی است. نویسنده اردنی ـ سعودی کتاب، د. رائد سمهوری یکی از پژوهشگران معتبر جهان عرب در حوزه مطالعات ابن تیمیه و سلفیهپژوهی است که هم اکنون به عنوان ویراستار و پژوهشگر در اندیشکده قطری المرکز العربی مشغول به کار است. این کتاب را میتوان سکوی پرتاب و عامل شهرت نویسندهاش در جهان عرب دانست؛ چه زمانی که مؤلف این اثر را تألیف کرد نویسندهای گمنام در عربستان سعودی بود و بعدا با انتشار این کتاب در لندن به شهرت رسید و البته گرفتاریهای اجتماعیای نیز برای وی ایجاد شد که نهایتا او را به مهاجرت به قطر واداشت.
نسخه اصلی این کتاب حاوی دو بخش است که بخش دوم به نقد رویکردهای ابن تیمیه در حوزه منطق، تأویل و مسأله اَسماء و صفات الهی بر میگردد که بحثهایی کلامی و انتزاعیست و به فارسی ترجمه نشده است. بخش نخست ـ که ترجمه شده ـ البته انضمامیتر است و دیدگاههای ابن تیمیه دربارهی دگراندیشان را نقد میکند. سمهوری در این کتاب از شیوه متنمحوری بهره برده است و اهتمامی به بافتار تاریخی اقوال ابن تیمیه ندارد. او بعدا منتقد این رویکرد خود شد و در کتاب دیگرش به نام «ابن تیمیه التاريخي والمُستَعاد» به شیوهی بافتارمحوری برای تحلیل دیدگاههای ابن تیمیه روی آورد.
توضیحات ناشر
این کتاب در کنار مقدمه مفصل مترجم و چندین پیوست از نویسندگان دیگر، مدخلی مناسب برای آشنایی با مهمترین مرجع سلفیت معاصر و نقد دیدگاههای ابن تیمیه در حوزه زبان فارسی است.
استاد زریاب خویی در مدخل ابن تیمیة از دائرةالمعارف بزرگ اسلامی مینویسد: «ابن تيميه در اكثر علوم متداول زمان خود از فقه و حديث و اصول و كلام و تفسير متبحر بود و در فلسفه و رياضيات و ملل و نحل و عقايد اديان ديگر مخصوصاً مسيحيت و يهود نيز اطلاعات فراوان داشت و اين معنى در سرتاسر آثار و تصانيف او مشهود است. وی در فقه حنبلى به درجهی اجتهاد رسيد و پس از مطالعه و تبحر در مذاهب ديگرِ فقهى فتواهايى داد كه با فتاوای مذاهب اربعه اختلاف داشت و بدين سان، استقلال رأی و نظر آزاد خود را در فقه به ثبوت رسانيد.» اما گرفتاریهای او نیز از همینجا آغاز شد چراکه وی با ارائهی پارهای نظرات فقهی و کلامی، به غضب همکسوتانش از متکلمین صوفی و اشعری، و فقهای شافعی و مالکی و... دچار آمد.
***
این کتاب به روال باقی کتابهای نوگام، برای خوانندگان داخل ایران نسخه رایگان الکترونیکی دارد. اگر خواننده خارج از ایران هستید، میتوانید به راحتی نسخه چاپی کتاب را بخرید (کمی بالاتر در همین صفحه نحوه خرید توضیح داده شده) ما ترجمه فارسی این کتاب را با مجوز از نویسنده کتاب منتشر میکنیم.
ادامهی کار نوگام بدون حمایتهای مالی کتابدوستان خارج از کشور، میسر نخواهد بود. نوگام به نویسندگان و مترجمان خود حقالتالیف پرداخت میکند و حمایتهای شما، حمایت مستقیم از نویسندگان بدون سانسور است!
کافی است روی دکمه «حمایت میکنم» بالای صفحه سمت چپ کلیک کنید و مبلغ دلخواهی را برای کتاب یا نشر اهدا کنید.
عدنان فلاحی
عدنان فلّاحی (متولد ۱۳۶۴ ش) پژوهشگر ایرانی حوزهی تراث اسلامی و تاریخ و اندیشهی سیاسی است. فلّاحی دانش آموختهی دکترای مبانی حقوق و فقه از دانشگاه سمنان و دارای درجهی فتوا در فقه سنی از علمای اهل سنت کردستان ایران است. وی مدتی نیز به عنوان پژوهشگر دکترا در رشتهی تاریخ و مطالعات بینالملل در دانشگاه کالیاری ایتالیا مشغول به تحصیل بود که آن را ناتمام رها کرد. فلاحی صاحب کتب و مقالات متعددی ـ اعم از ترجمه و تألیف ـ به زبانهای فارسی، عربی و انگلیسی در حوزهی اندیشهی سیاسی، مطالعات خاورمیانه و پژوهشهای اسلامی است. از جمله کتابی …
بیشتر بخوانید
نظر شما درباره کتاب:
نظر شما ثبت شد و پس از بررسی مدیریت سایت منتشر خواهد شد.